ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΥΚΛΩΝ - Thera-Be | Κωνσταντίνος Βασιλείου
1338
page-template-default,page,page-id-1338,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΥΚΛΩΝ

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ως βασικό σκοπό την κατανόηση των δυσκολιών των ατόμων με Αυτισμό σχετικά με την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη σχέση της με την επικοινωνιακή και τη γλωσσική ανάπτυξη. Το ΑΠΚΕ βασίζεται στην εξελικτική πορεία της κοινωνικής επικοινωνίας από τη γέννηση έως και την ηλικία των 8+ ετών περίπου. Αξιολογεί εφτά αναπτυξιακούς τομείς, οι οποίοι είναι: Κοινωνικότητα, Κοινωνικοποίηση, Επικοινωνία, Παιχνίδι, Γλώσσα, Ομιλία και Γραφή. Με τη χρήση του μοντέλου σκιαγραφείται το αναπτυξιακό προφίλ του κάθε ατόμου, συλλέγονται πληροφορίες για το σχεδιασμό του θεραπευτικού προγράμματος και προωθείται η συνεργασία μεταξύ των ειδικών και των γονέων με στόχο την καλύτερη επικοινωνία των δύο πλευρών.

 

 

Οι δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία συναντώνται σε όλο το φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα και με μεγαλύτερη συχνότητα, παρατηρούνται στα άτομα που εμπίπτουν στις διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού και στα άτομα με διαταραχή κοινωνικής επικοινωνίας- πραγματολογίας. Η αρχική ιδέα του Μοντέλου των Κύκλων, που βασίζεται στην αναπτυξιακή πορεία εξέλιξης της επικοινωνίας και της γλώσσας, προήλθε από την ανάγκη ενημέρωσης των γονέων παιδιών με διαταραχές στην κοινωνική επικοινωνία για τη φύση της διαταραχής που εμφανίζουν. Με βάση τη θεωρία του παραπάνω Μοντέλου δημιουργήθηκε το ΑΠΚΕ του οποίου η ανανεωμένη έκδοση ολοκληρώθηκε και συμπληρώθηκε από την επιστημονική ομάδα του ΙΕΕΛ (Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας).

 


https://cyrclemodel.com/