Εντατικη Αλληλεπιδραση - Thera-Be | Κωνσταντίνος Βασιλείου
896
page-template-default,page,page-id-896,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Εντατικη Αλληλεπιδραση

Η Εντατική Αλληλεπίδραση είναι μία προσέγγιση σχεδιασμένη για να βοηθήσει ανθρώπους στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης, ανθρώπους με σοβαρές, πυρηνικές ή σύνθετες δυσκολίες μάθησης και ανθρώπους που έχουν αυτισμό. Η Εντατική Αλληλεπίδραση εργάζεται επάνω στις πρώιμες δεξιότητες αλληλεπίδρασης -το να χαίρεσαι να συνευρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους- να συσχετίζεσαι, να αλληλεπιδράς, να γνωρίζεις, να καταλαβαίνεις και να εξασκείς επικοινωνιακές ρουτίνες. Η Εντατική Αλληλεπίδραση  διδάσκει και αναπτύσσει τις “Αρχές της Επικοινωνίας”, επιτεύγματα όπως: χρήση και κατανόηση βλεμματικής επαφής, εκφράσεων προσώπου, φωνοποιήσεων που οδηγούν σε ομιλία, εναλλαγής σειράς σε διάλογο αλλά και δομής διαλόγου. Η προσέγγιση αυτή προορίζεται για χρήση από όλους τους τους επαγγελματίες -δασκάλους, βοηθούς, λογοθεραπευτές, φροντιστές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους- όλους αυτούς που ασχολούνται με την ποιότητα ζωής ανθρώπων με ειδικές ικανότητες.

 

Η Εντατική Αλληλεπίδραση είναι επίσης ανεκτίμητο εργαλείο για τους γονείς και τα μέλη της οικογένειας τόσο ως βασική δεξιότητα για την εξέλιξη και ανάπτυξη των παιδιών τους αλλά και ως ένα χαλαρό και φυσικό μέσο τυπικής επικοινωνίας και σχέσης. Η Εντατική Αλληλεπίδραση διδάσκει και αναπτύσσει αλληλεπίδραση και επικοινωνία δημιουργώντας και λαμβάνοντας μέρος στην επικοινωνία. Οι δραστηριότητες είναι χαλαρές και ευχάριστες, παρακινώντας εύκολο τον θεραπευόμενο. Η προσέγγιση αφορά σε άτομα όλων των ηλικιών και σε άτομα με αρκετούς, ποικίλους τύπους διαταραχών ή βλαβών, συμπεριλαμβανομένης της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος.

 

Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε πειραματικά για χρόνια, στις αρχές των δεκαετιών του ’80 και του ’90 και με αρκετές βελτιώσεις απέδειξε ότι άτομα τα οποία αρχικά προτιμούσαν τον μοναχικό τρόπο ζωής ξεκίνησαν να έχουν ενδιαφέρον για τους άλλους, “φωτίστηκαν”, ανέπτυξαν την κατά πρόσωπο επαφή, έγιναν πιο λεκτικοί. Τα άτομα που είχαν ήδη κάποια ικανότητα αλληλεπίδρασης έγιναν πιο έμπειρα και εστιασμένα στην επικοινωνία πιο λεκτικά και συνδιαλεγόμενα, με πιο εκλεπτυσμένη ικανότητα κοινωνικής επικοινωνίας. Η Εντατική Αλληλεπίδραση προσβλέπει στην μετάδοση της χαράς του θαύματος της επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης της ανθρώπινης σύνδεσης.


https://www.intensiveinteraction.org/