SOS FEEDING APPROACH - Thera-Be | Κωνσταντίνος Βασιλείου
1369
page-template-default,page,page-id-1369,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

SOS FEEDING APPROACH

 

Η προσέγγιση SOS για τη σίτιση προέρχεται από τις λέξεις Sequential (Διαδοχική), Oral (Στοματική), και Sensory (Αισθητηριακή). Η μέθοδος αυτή δημιουργήθηκε και τελειοποιήθηκε από την Dr. Kay Toomer και τις πολυεπιστημονικές της ομάδες τα τελευταία 30 χρόνια. Το SOS Approach to Feeding είναι ένα αναγνωρισμένο σε εθνικό επίπεδο κλινικό πρόγραμμα το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μία υγιή και απολαυστική δια βίου σχέση με το φαγητό. Επικεντρώνεται στην ικανότητα του παιδιού να μπορεί να δει και να αλληλεπιδράσει πλήρως με το φαγητό του μέσα από το παιχνίδι χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του.

 

Προκειμένου το παιδί να καταφέρει μία πλήρως λειτουργική σίτιση απιτούνται 5 δεξιότητες:
• Αισθητηριακή ανεκτικότητα
• Σταθερότητα στάσης σώματος
• Πλευρική κίνηση της άκρης της γλώσσας
• Περιστροφική μάσηση
• Θετική στάση

 

Σύμφωνα με την προσέγγιση SOS, η διαδικασία του φαγητού περιλαμβάνει 6 βήματα. Αρχικά, πρέπει το παιδί να ανεχτεί την φυσική παρουσία ή την εμφάνιση του φαγητού. Αυτό μπορεί να σημαίνει το να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το φαγητό. Τότε, το παιδί ίσως καταφέρει να αλληλεπιδράσει με το φαγητό χωρίς να έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα του. Σκεύη κουζίνας όπως ένα μικρό κουτάλι ή ένα πιρούνι μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια, το σώμα πρέπει να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί τη μυρωδιά ή την οσμή ενός τροφίμου. Τότε, το παιχνίδι επεκτείνεται και περιλαμβάνει την επαφή με το φαγητό, τα δάχτυλα, τα χέρια, το σώμα και το στόμα. Έπειτα, ακολουθεί η δοκιμή η οποία μπορεί να μοιάζει σαν γρήγορο σπρώξιμο του φαγητού με την άκρη της γλώσσας ή αλλιώς σαν να βάζει το παιδί την τροφή στο στόμα και έπειτα φτύνει. Τέλος, εξασκείται η μάσηση και η κατάποση.

 

Η προσέγγιση SOS βασίζεται σε ερευνητικές αποδείξεις. Συγκεκριμένα:
• Υπάρχουν 122 ερευνητικές μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις που παρέχουν τις θεμελιώδεις πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της σίτισης και τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με δυσκολίες σίτισης και διατροφής.
• Υπάρχουν, επιπλέον, 90 ερευνητικές μελέτες/δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις συνεδρίες θεραπείας και στις γενικές θεραπευτικές στρατηγικές της Προσέγγισης SOS.
• Υπάρχουν 14 μελέτες που περιλαμβάνουν άμεσα το πρόγραμμα SOS Approach to Feeding στη θεραπεία σίτισης και παρέχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος όταν αυτό χρησιμοποιείται σωστά.
• Με την πάροδο των χρόνων, πάνω από 600 ερευνητικές μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης του προγράμματος SOS για τη σίτιση και τη διατροφή και στη συνεχιζόμενη εξέλιξή του που βασίζεται στα στοιχεία για βέλτιστες πρακτικές στον τομέα.

 


https://sosapproachtofeeding.com/