Την δεκαετία του 80 ο Dr. Stanley Greenspan αναγνώρισε τη σημασία της επαφής με τα παιδια στο επίπεδό τους – τόσο αναπτυξιακά όσο και σωματικά – προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση και η μάθηση. Έτσι ανέπτυξε την προσέγγιση Greenspan Floortime® για να κάνει τις τεχνικές, τις συμβουλές και τα εργαλεία του διαθέσιμα στους γονείς και σε όσους εργάζονται με παιδιά.
Το «Παιχνίδι στο Πάτωμα» είναι μια τεκμηριωμένη παρέμβαση, η οποία ενισχύει τις θεμελιώδεις ικανότητες επικοινωνίας και τη σύναψη σχέσεων σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Η παρέμβαση ονομάζεται Floortime καθώς ο γονέας μαζί με το παιδί βρίσκονται στο πάτωμα για να παίξουν και να αλληλεπιδράσουν, με τους γονείς να προσαρμόζονται στο επίπεδο του κάθε παιδιού. Οι θεραπευτές και οι γονείς δεσμεύουν τα παιδιά μέσω των δραστηριοτήτων που αυτά επιλέγουν, εισέρχονται στο παιχνίδι τους ακολουθώντας όμως πάντα την πρωτοβουλία τους. Ακόμα ο θεραπευτής υποδεικνύει στους γονείς πώς να κατευθύνουν τα παιδιά τους σε όλο και πιο πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις, στοχεύοντας στην επέκταση των κύκλων επικοινωνίας κάθε παιδιού. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται «άνοιγμα και κλείσιμο κύκλων επικοινωνίας», αποτελεί βασικό σημείο για την προσέγγιση Floortime.
Έξι βασικά ορόσημα-«κλειδιά» της προσέγγισης, τα οποία συμβάλουν στην συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη είναι:
Η προσέγγιση Floortime δεν εστιάζει μεμονωμένα στην ομιλία και τις κινητικές ή γνωστικές λειτουργίες, αλλά υπογραμμίζει αυτούς τους τομείς δίνοντας έμφαση στη συναισθηματική ανάπτυξη κάθε παιδιού. Συνολικά, αυτή η μέθοδος ωθεί τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και αναπτυξιακές διαταραχές να εμφανίσουν το μέγιστο δυνατό των δεξιοτήτων τους, εξελίσσοντας το «ποιοι είναι» και όχι το «τι λέει» η διάγνωσή τους.
https://www.stanleygreenspan.com/