ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2020 - Thera-Be | Κωνσταντίνος Βασιλείου
1716
post-template-default,single,single-post,postid-1716,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις ψυχικές διαταραχές, αλλά και για την πρόληψή τους. Η απόφαση αυτή πάρθηκε το 1994 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών.

Για το 2020, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας μας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και τη δράση για μεγαλύτερη επένδυση στην Ψυχική Υγεία. Τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας (mental resilience), η οποία αποτελεί το ισχυρότερο εργαλείο για την πρόληψη ψυχικών διαταραχών και προβλημάτων. Όλο και περισσότερα είναι τα επιστημονικά τεκμήρια που δείχνουν ότι η προαγωγή και η προστασία της υγείας εν γένει, ωφελεί όχι μόνο τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά και την κοινωνία και την οικονομία, καθώς οι υγιείς άνθρωποι συμβάλλουν πιο ενεργά στον επαγγελματικό στίβο, στην οικογενειακή ζωή και στην κοινωνία συνολικά.

Η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται από κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες. Είναι γεγονός λοιπόν ότι αλλαγές στον κοινωνικό-οικονομικό τομέα, όπως είναι ο θάνατος, το διαζύγιο, τα ατυχήματα, οι μεγάλες επαγγελματικές δυσκολίες, η διάγνωση μιας σοβαρής νόσου, οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν να επηρεάσουν την ζωή ενός ατόμου σε οποιαδήποτε φάση του. Οι παραπάνω αυτές επιρροές εντείνονται υπό τις έκτακτες συνθήκες μίας παγκόσμιας επιδημίας, πρωτόγνωρης για την «νέα εποχή», αυτής του κορωνοϊού (Covid-19). Αποτελώντας πρωτίστως απειλή για την σωματική υγεία, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην καθημερινότητα μας εξαιτίας του, δημιουργούν το υπόβαθρο μετατροπής του σε μια παγκόσμια κρίση για την ψυχική υγεία.

Ένα από τα βασικά προβλήματα με τα οποία η κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη λόγω της έκτακτης αυτής συνθήκης είναι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για την προφύλαξη των παιδιών στα σχολεία και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές υποδομές, έχουν σαφώς ως γνώμονα την διαφύλαξη της υγείας τους. Τι συμβαίνει όμως με την ψυχική τους υγεία; Παρά το ότι η κοινωνικοποίηση πρέπει να αποτελεί βασικό άξονα εκπαίδευσης, πλέον τα παιδιά στερούνται την καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων τους, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας, αφού τους επιτρέπουν να δημιουργούν και να διατηρούν θετικές σχέσεις με τους άλλους. Απαραίτητο συστατικό της σφαιρικής υγείας αποτελεί η εξασφάλιση ψυχικής υγείας.

Ας είναι αυτή η ημέρα αφορμή ώστε η ψυχική υγεία να αναγνωρίζεται ως βασικό συστατικό της ανθρώπινης υγείας . Οι παροχές ψυχικής υγείας είναι εδώ ώστε να λειτουργήσουν θεραπευτικά και ενισχυτικά ως προς την ευεξία και την ποιότητα ζωής των ατόμων που τις δέχονται. Δεν είναι ταμπού. Είναι αυτοφροντίδα.

Μυρτώ Αλατζάκη
Ψυχολόγος Thera-Be|Κωνσταντίνος Βασιλείου