
22 Oct ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΛΙΣΜΟ 2020
Κάθε ιδιαιτερότητα γύρω μας, είναι ένα χέρι που μπορεί να μας τραβήξει έξω από τη ρουτίνα. Κάθε τέτοιο χέρι έχει διαφορετικά σημάδια και δύναμη, και αυτό έχει τη μυστηριώδη μαγεία του. Και αν για κάποιους η διαφορετικότητα αποτελεί βαρύ σάκο που σέρνουν μαζί τους, και αν αυτός ο σάκος έχει φθαρεί, η ενημέρωση, η πρόληψη και ιδανικά η υποστήριξη των προσώπων αυτών, δίνει νόημα σε δικές μας γκρίζες μέρες.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τραυλισμού, μοιράζομαι γρήγορες απαντήσεις σε άμεσα ερωτήματα του κοινού αλλά και ένα μέρος σκίτσου το οποίο φέρει μία κατάθεση ψυχής που έχω πάντα μαζί μου:
- Τι είναι ο τραυλισμός;
Ο τραυλισμός αποτελεί μια διαταραχή ροής της ομιλίας η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλήψεις (π.χ. θε-θε-θέλω), επιμηκύνσεις (π.χ. θθθθέλω) ή/και μη φυσιολογικά μπλοκαρίσματα αναπνοής και ήχων της ομιλίας. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ασυνήθιστες κινήσεις του προσώπου και του σώματος που σχετίζονται με προσπάθεια για ομιλία.
- Τι προκαλεί τον τραυλισμό;
Υπάρχουν 4 παράγοντες που είναι πιο πιθανό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τραυλισμού είτε ατομικά είτε συνδυαστικά μεταξύ τους: γενετικοί (περίπου το 60% εκείνων που τραυλίζουν έχουν ένα μέλος της οικογένειας που επίσης τραυλίζει), αναπτυξιακοί (παιδιά με άλλες δυσκολίες ομιλίας/λόγου ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη είναι πιο πιθανό να τραυλίσουν), νευροφυσιολογικοί (τα πρόσωπα που τραυλίζουν επεξεργάζονται τη γλώσσα ελαφρώς διαφοροποιημένα από εκείνα που δεν τραυλίζουν) και παράγοντες δυναμικής της οικογένειας (υψηλές προσδοκίες και γρήγορος ρυθμός ζωής μπορούν να συμβάλουν στον τραυλισμό).
- Πόσα άτομα τραυλίζουν;
Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τραυλίζουν, περίπου το 1% δηλαδή του πληθυσμού.
- Ποια είναι η αναλογία ανδρών προς γυναίκες που τραυλίζουν;
Ο τραυλισμός επηρεάζει 4 φορές περισσότερο άνδρες από γυναίκες.
- Πόσα παιδιά τραυλίζουν;
Περίπου το 5% όλων των παιδιών περνούν μια περίοδο τραυλισμού που διαρκεί έξι μήνες ή και περισσότερο. Τα 3/4 αυτών θα ανακάμψουν στα τέλη της παιδικής ηλικίας, αφήνοντας περίπου το 1% με μακροχρόνια δυσκολία. Η έγκαιρη παρέμβαση αποτελεί και το αποτελεσματικότερο εργαλείο πρόληψης.
- Προκαλείται ο τραυλισμός από συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα;
Τα παιδιά και οι ενήλικες που τραυλίζουν δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα από τα παιδιά και τους ενήλικες που δεν τραυλίζουν. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το συναισθηματικό τραύμα προκαλεί τραυλισμό.
- Νομίζω ότι το παιδί μου αρχίζει να τραυλίζει. Πρέπει να περιμένω ή να ζητήσω βοήθεια;
Είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Εάν ο τραυλισμός επιμείνει πέραν των 3 έως 6 μηνών ή είναι ιδιαίτερα σοβαρός, καλό θα ήταν να ζητήσετε άμεση βοήθεια από λογοθεραπευτή που ειδικεύεται στον τραυλισμό.
- Μπορεί ο τραυλισμός να αντιμετωπιστεί;
Ναι, υπάρχει ποικιλία επιτυχημένων προσεγγίσεων για τη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων. Γενικά, όσο νωρίτερα μπείτε σε παρέμβαση, τόσο το καλύτερο.
- Υπάρχουν διάσημοι πρόσωπα που τραυλίζουν;
Emily Blunt, James Earl Jones, John Stossel, Bill Walton, Mel Tillis, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Carly Simon, Annie Glenn, Ken Venturi, Bob Love, John Updike, King George VI – αποτελούν όλοι διάσημα πρόσωπα που τραύλιζαν αλλά συνέχισαν να έχουν επιτυχημένες ζωές.
- Διάβασα για μια νέα θεραπεία για τον τραυλισμό. Υπάρχει κάτι τέτοιο;
Δεν υπάρχουν άμεσες θαυματουργές θεραπείες για τον τραυλισμό. Η θεραπευτική παρέμβαση, οι ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και η φαρμακολογία δεν είναι υπόθεση της μίας ημέρας. Ωστόσο, ένας ειδικός στον τραυλισμό μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους εφήβους, τους νεαρούς ενήλικες, ακόμη και τους μεγαλύτερους ενήλικες να σημειώσουν σημαντική πρόοδο προς την ευχερή ομιλία.
6 Συμβουλές Συνομιλίας με το Πρόσωπο που Τραυλίζει
Ο τραυλισμός μπορεί να μοιάζει με ένα εύκολο πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με απλές συμβουλές, αλλά για πολλούς, μπορεί να είναι μια χρόνια δια βίου διαταραχή. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί τρόποι να βοηθήσετε:
- Μην κάνετε σχόλια όπως: «Μίλα αργά», «Πάρε μια ανάσα» ή «Χαλάρωσε». Αυτές οι απλοϊκές συμβουλές μπορούν να κάνουν τα πρόσωπα που τραυλίζουν να νιώσουν υποτιμημένα ενώ δε βοηθιούνται.
- Δώστε στο πρόσωπο που τραυλίζει να καταλάβει ότι ακούτε το τι λέει και όχι το πώς το λέει.
- Διατηρήστε φυσική βλεμματική επαφή και περιμένετε υπομονετικά μέχρι το άτομο να ολοκληρώσει.
- Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ολοκληρώσετε προτάσεις ή να συμπληρώσετε λέξεις. Προσπαθήστε να μην το κάνετε.
- Να γνωρίζετε ότι όσοι τραυλίζουν συνήθως έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ελέγξουν την ομιλία τους στο τηλέφωνο. Να είστε υπομονετικοί σε αυτήν την περίπτωση δίνοντας χρόνους.
- Μιλήστε με μη βιαστικό τρόπο, αλλά όχι τόσο αργά ώστε να ακούγεται αφύσικο. Αυτό προάγει την καλή επικοινωνία με όλους.
«ο τραυλισμός δεν είναι κάτι εύκολο..»
«ο τραυλισμός δεν είναι και κάτι άσχημο..»
«υπάρχουν φίλοι που μπορούν να σου συμπαρασταθούν..»
Κωνσταντίνος Βασιλείου
Λογοθεραπευτής S.I. MSc. PhD cand.|Thera-Be