ΟΜΙΛΙΑΣ - Thera-Be | Κωνσταντίνος Βασιλείου
659
page-template-default,page,page-id-659,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

ΟΜΙΛΙΑΣ

Διαταραχές Ομιλίας

Διαταραχή Άρθρωσης

Λανθασμένη εκφορά των φωνημάτων με αποτέλεσμα οι λέξεις να μην αρθρώνονται σωστά, και άρα η ομιλία συχνά να γίνεται δυσκατάληπτη.

Καθυστερημένες δεξιότητες ομιλίας σε παιδιά πρώιμης ηλικίας. Ενώ το παιδί μεγαλώνει, η γλωσσική του εξέλιξη δεν συμβαδίζει με την βιολογική του ωρίμανση από άγνωστα αίτια ή αποτέλεσμα γνωστής αιτιολογίας όπως: τα ανατομικά προβλήματα στους αρθρωτές, τα στοματοκινητικά προβλήματα που επηρεάζουν το συντονισμό της γλώσσας, της γνάθου και των χειλιών ή η αναπτυξιακή καθυστέρηση ως μέρος μίας διάχυτης αναπτυξιακής καθυστέρησης (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος).

 

Καθυστέρηση Ομιλίας
Νευροκινητικές Διαταραχές

Δυσαρθρία: Κινητική διαταραχή της ομιλίας που μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς του λόγου και της ομιλίας. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται οφείλονται σε δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών των αρθρωτών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δυσαρθρίας, που εξαρτώνται από το πού και τι είδους νευρολογική βλάβη υπάρχει.

 

Απραξία: Διαταραχή της ομιλίας που οφείλεται σε δυσκολία σχεδιασμού των μυικών κινήσεων και του κινητικού προγραμματισμού. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της απραξίας είναι τα συνεχή, ασταθή αρθρωτικά λάθη.

Στις πολυπαραγοντικής αιτίας διαταραχές αυτές περιλαμβάνεται ο τραυλισμός (εξελικτικός, επίκτητος, νευρογενής, ψυχογενής) και η ταχυλαλία.

 

Ο Τραυλισμός: είναι μια διαταραχή της ροής της ομιλίας με χαρακτηριστικά λάθη τις επαναλήψεις ήχων, και συλλαβών, τα μπλοκαρίσματα (ηχητικά ή σιωπηλά), τις επιμηκύνσεις κ.α., συχνά συνοδευόμενα από δευτερογενείς συμπεριφορές όπως σωματική ένταση, αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις, αποφυγή ήχων, λέξεων ή ακόμα και συνομιλίας.

 

Η Ταχυλαλία: είναι μία διαταραχή της ροής κατά την οποία η άρθρωση δεν είναι καθαρή, η ομιλία έχει γρήγορο ρυθμό, συχνά δεν ολοκληρώνονται οι λέξεις και η ομιλία γίνεται μη κατανοητή.

 

Διαταραχές Ροής
Διαταραχές Φώνησης
Οργανικές Διαταραχές Φώνησης: διαταραχές φώνησης που οφείλονται σε οργανικές δυσλειτουργίες των οργάνων:
  • Παθολογία του λάρυγγα (π.χ. λαρυγγίτιδα, κύστες, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση).
  • Ανατομικές Ανωμαλίες (π.χ. ανατομικές δυσμορφίες, λαρυγγικός ιστός, τραύμα ή κάκωση του λάρυγγα).
  • Νευρολογικές παθήσεις (π.χ. παράλυση των φωνητικών χορδών, σπασμωδική δυσφωνία).
  • Ενδοκρινολογικοί παράγοντες (π.χ. υπο/υπερ-θυρεοειδισμός.)

 

Μη Οργανικές Διαταραχές Φώνησης: προκαλούνται από τα ίδια τα άτομα εξαιτίας κακής χρήσης ή κατάχρησης της φωνής. Αυτές είναι:

  • τα φωνητικά οζίδια, οι πολύποδες των φωνητικών χορδών, το οίδημα Reinke και το έλκος εξ επαφής.
  • ψυχογενείς δυσφωνίες: διαταραχές φώνησης που οφείλονται σε ψυχολογικούς λόγους. Παράδειγμα αποτελεί η ηβηφωνία που αναφέρεται σε επιμονή χρήσης φωνής υψηλής συχνότητας, σχεδόν παιδικής, χωρίς οργανική αιτία.